2. Топологија рачунарских мрежа

Начини повезивања рачунара у мрежама је физичка топологија рачунарских мрежа. Основне физичке топологије рачунарских мрежа, које се данас користе су:

  • топологија магистрале(енгл. bus)
  • топологија прстена(енгл. ring)
  • топологија звезде(енгл.  star)

Код топологије магистрале у мрежи постоји једна комукациона линија(коаксијални кабл), коју деле сви повезани рачунари. Сваки рачунар приступа заједничком медијуму преко своје мрежне картице,која има јединствену хардверску адресу. Сваки рачунар може да шаље податке преко заједничког кабла, ако се претходно увери да је он слободан, тј. да ниједан други рачунар није започео пренос података.

topologija magistrala

слика топологије магистрале

Код топологије прстена свирачунари су повезани у круг и они регенершу сигнал. На овај начин се осигурава квалитет у свакој тачки прстена. Добра страна топологије прстена је да је могућност грешке при преносу података мала, а лоша да неисправност једног рачунара или међусклопа у прстену  проузрокује прекид рада читаве мреже.

prsten topologija

слика топологије прстена

У топологији звезде сваки умрежени рачунар је директно повезан са централном тачком(хабом или свичом) и комуникација између рачунара се одвија преко те централне тачке у мрежи. Као централна тачка у овој врсти мреже данас се користи свич, јер он за разлику од хаба препознаје физичке адресе рачунара који су повезани на његове портове, тако да при слању података са једног рачунара на други свич податке са порта на који стижу подаци пребацује директно на порт где је повезан рачунар коме су намењени подаци, те је пренос података у мрежи већи. Хаб  не препознаје физичке адресе рачунара који су спојени са његовим портовима, те податке које рачунар шаље са једног порта шаље истовремено свим рачунарима у мрежи.

topologija zvezda

топлогија звезде

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s