3. Каблови

Кабл је медијум кроз који се преносе информације између мрежних уређаја и рачунара. Каблови су потребни за физичко повезивање рачунара у мрежи. Они спадају у пасивну опрему за рачунарске мреже. Поступак повезивање рачунара помоћу каблова се назива каблирање.

За умрежавање рачунара се користе следеће врсте каблова:

  1.  Каблови са уплетеним парицама: UTP каблови (неоклопљени) користе се за хоризонтално каблирање у установи. STP каблови (оклопљени) користе се за верикално каблирање(за везу између спратова установе) у установи.UTP кабл примењен у рачунарским мрежама је састављен од четири пара жица (парица) унутар гуменог омотача. Сваки пар жица је уплетен како би се смањило преслушавање,. Што је корак упредања парице мањи ( upletena), већа му је отпорност на интерференције, а и цена му расте. Код STP каблова je свака парица обавијена са металном фолијом ради заштите од спољашњих електромагнетних зрачења. Карактеристике кабла са упреденим парицама су: максимална брзина преноса кабла је 4 Mb/s, ширина пропусног опсега је 100 Hz – 5 MHz, a растојање регенератора је 2 – 10 km.
UTP кабл са упреденим парицама

UTP кабл са упреденим парицама

  1. Коаксијални кабл се састоји из четири елемента: бакарног језгра, изолирајућег материјала који обавија језгро спољашњег цилиндричног(обично ширмованог) проводника и заштитног пластичног омотача. У широкој употреби су двр врсте каблова:     50-омски кабл и 75-омски кабл. Карактеристике коаксијалног кабла су: максимална брзина преноса кабла је 500 Mb/s, ширина пропусног опсега је 100 kHz – 500 MHz, a растојање регенератора је 1 – 10 km.
коаксијални кабл

коаксијални кабл

  1. Оптички кабл је медијум способан да проводи зраке светлости. Оптички кабл има цилиндричан облик и састоји се од три концентрична елемента: језгра, облога(кошуљица) и и омотача. Језгро је унутрашњи елемент и састоји се од једног или више танких стаклених влакана. Свако влакно је окружено својом стакленом кошуљицом.Кроз влакна се преноси светлост коју производи ласерска или LED диода. Омотач је спољашњи слој (направљен од пластике), који окружује сноп влакана са кошуљицом. Карактеристике оптичког кабла су: максимална брзина преноса кабла је 2 Gb/s, ширина пропусног опсега је     2 GHz, a растојање регенератора је 10 – 100 km. Оптички кабл је најбољи преносни медијум од свих каблова.
оптички кабл

оптички кабл

Aко желите да се упознате са прављењем UTP кабла погледајте видео:

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s