1. Основе рачунарских мрежа

Рачунарска мрежа је појам који се односи на рачунаре и друге уређаје који су међусобно повезани кабловима или на други начин, а у сврху међусобне комуникације и дељења података.
Мрежа се састоји од скупа уређаја који су повезани линковима. Умрежени уређаји се називају чворови. Линк представља линију везе која непосредно спаја два суседна чвора. Унутрашњи чворови се називају међучворови. То су мрежни уређаји: хаб, свич, рутер итд.  Линија везе која спаја два крајња чвора тј. предајник и пријемник, назива се путања или стаза. Рачунар корисника у мрежи се назива станица или хост. Да би два рачунара комуницирала није довољно повезати их неким медијумом , већ је потребно да је на њима инсталиран одговарајући  протокол: скуп правила која управљају преносом података. Данас се користи TCP/IP протокол, који је инсталиран на рачунарима који су умрежени. Различите технологије могу се користити за пренос података с једног места на друго, укључујући каблове, радио таласе и микроталасни пренос пренос. Веза између два рачунара који деле своје ресурсе може да се назове рачунарском мрежом. У рачунарској мрежи разликујемо више елемената:

  • уређаји који користе мрежу за пренос података, то су рачунари, мрежни штампачи и сви други уређаји којима је функција да кроз мрежу шаљу и примају некакве корисне податке.
  • активни мрежни уређаји чији је задатак да обезбеде функционалност мреже, то су на пример свичеви (switch), рутери (router), бежични уређаји и слични уређаји.
  • пасивна опрема, чији је задатак физичко повезивање, ту спадају каблови, утикачи, утичнице, и слична опрема.

Основна подела рачунарских мрежа је према величини покривања територије је на :

  1. WAN(Wide Аrea Network) – глобална рачунарска мрежа: регионална, Интернет.
  2. MAN(Metropolitan Аrea Network) – мрежа ширег подручја, градска мрежа.
  3. LAN(Local Area Network) – локална рачунарска мрежа повезује мрежне уређаје у оквиру неког објекта, фирме или неке друге сврсисходне целине.

Интернет, светска рачунарска мрежа може да повезује све умрежене рачунаре на свету као што показује слика испод:

слика 1.

Интернет мрежа

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s